Nieuwe galeriegroep "Vogels"

badderende mussen, bathing sparrows

Afgelopen periode was ik bezig met de thema-opdracht voor de kunstroute. Elk jaar zoekt de organisatie van de kunst- en Atelierroute van Kunstkring BeeKk naar een interessant of utdagend thema, voor de eerstkomende kunstroute. Deze keer was dat het thema "water".

Elke deelnemende kunstenaar krijgt dan het verzoek een werk in te leveren in een gegeven formaat dat past bij dat thema. Elke keer weer een uitdaging 

Meestal heb ik niet al iets klaarliggen in het juiste format. Misschien wel het juiste thema, maar dan net niet in het formaat 50x50 of 60x60, zoals deze keer gevraagd was. Dit Is ook niet zo erg, want een opdracht prikkelt altijd mijn verbeelding wel waardoor ik iets kan bedenken. 

Zo ook nu had ik een idee dat op dat doek gemaakt kan worden en wat in het thema paste. Nu heb ik altijd wel onderwerpen in gedachten die ik nog eens uit wil werken en die op een geschikt moment wachten. en is er nog veel dat ik nog niet geschilderd heb.

 

 

Waar haal ik meestal mijn inspiratie vandaan?

Als het gaat om een tussenkomende opdracht, komt dit uit mijn dagelijks leven of mijn uitstapjes, waar ik getroffen wordt door wat ik zie, en het biedt genoeg ruimte voor mijn verbeelding. Om te schilderen heb ik een emotionele binding nodig met mijn werkstuk, dus ik associeer graag op wat mij actueel bezighoud. Nu kwam het zo dat ik net een boek aan het lezen ben dat mijn broer geschreven heeft en zo kwam van het één het ander.

Het zou een zilvermeeuw worden rustend op het water. Mijn vriendin en ik gaan als het even kan om de zo veel tijd graag naar het strand en brengen daar dan een middag door, genietend de zee, de vondsten op het strand, het water de luchten en de vogels. Op deze manier kunnen wij even helemaal ontspannen en realiseren wij ons weer hoe kostbaar de natuur is.

Vroeger trok ik er ook wekelijks op uit met de CJN. (Jeugdbond voor natuur studie), maar heb er niet mijn beroep van gemaakt, natuur studie, zoals veel andere CJN'ers wel gingen doen. Zo was ik deze tijd dat boekje over het onderzoek naar de zilvermeeuw aan het lezen, dus dat bood inspiratie om het te combineren met de opdracht voor BeeKk. In dit boek staat veel belangwekkends over het leven van de zilvermeeuw. Echt wel leuk en leerzaam om over te lezen. Maar ik ben niet bepaald een wetenschappelijk onderzoeker, maar meer iemand die al schilderend bij de belevenis van de natuur stil staat. Ik wil de belevenis interpreteren en weergeven, al schilderend. Ik kan daar van alles bij bedenken en voelen of filosoferen. Maar ik wil het zo schilderen, en onderzoek op mijn manier de natuur, in kleur en de elementen opdat het gevoel ook doorkomt in mijn werk.

Ik maak graag gebruik van wat mij toevalt, dus toen een andere kunstenaar mij een ander nog leeg doek van 60 x 60cm aanbood, dat zij nog had staan omdat het er niet van gekomen was de opdracht uit te voeren, nam ik dat graag van haar aan. En, ja, dan vind ik het weer leuk om een soort "setje" te maken van twee dezelfde doeken. En zo, ontstond de tweede zilvermeeuw.

In het kader van schilderen rond het thema water en met het oog op de twee dag dat mijn atelier open was voor publiek, vond ik het ook leuk om op een stukje zelfgespannen doek, mijn badgasten te schilderen. En daarmee ging ik dan weer even met mijn genoegen terug naar een dag waarop ik in duitsland met vakantie was. En waar ik deze vijf musjes, zo "gezellig" had zien pootje baden, aan de rand van een meer. Daarmee was het totaal aan schilderijen met vogels weer toegenomen. En toen ik mijn handtekening onder de vrijheids lievende meeuw had gezet besloot ik, dat het tijd was voor een nieuwe galerie categorie op mijn website.

Ik wens jullie veel plezier met het bekijken van de vogels. En, ken je of weet je iemand met een lege wand, die helemaal geschikt is voor één van deze vogels, neem dan gerust contact met mij op.

De zwemmende zilvermeeuw is op dit moment nog heel even te zien in "Het lichtruim" in Bilthoven.

Reageer op dit bericht