• Camphuysen naspeuringen

  25 juni 2022

  De afgelopen maanden ben in heerlijk in de boeken gedoken, ik las veel over mijn geschiedenis in het algemeen. En leerde en ontdekte veel. Heerlijk om de smaak van lezen weer te pakken te hebben. En de rust in mijn hoofd.

  Aldoende stuitte ik ook op wat citaten over een mogelijke voorvader. Ik was daar jaren geleden al eens mee bezig geweest, omdat ik had horen vertellen dat ik een dominee dichter schilder onder mijn vooruders had. Het is al weer wat jaren geleden dat ik daar mee bezig was. Maar nu las ik heel ergens anders iets, waardoor in verwezen werd naar een proefschrift over dezelfde man, uit 1889. Ik ging googlen en werd op nog een ander spoor gezet. Iemand had ooit iets geschreven over de landschapsschilder Camphuijsen. Naar bleek een neef van dezelfde. Ik kreeg beide boeken op de deurmat. en de leeshonger en speurtocht ging verder. Ik had niet één schilderende voorvader, (ik vermoedde wel iets van nog een zoon.) Maar er was een heel gezelschap van familieleden. Ik vond online nog een boek over de "schilders Camphuysen" Ik printte het oude document uit en las van alles wat me verraste.

  Er was een Govert Rafaelsz. Camphuysen, een een Gover Dirksz Camphuysen, een Jochem (Joachim) Goveartsz. Camphuysen, Een Rafael Govertsz. En mogelijk nog een andere Dirksz, maar daar vond men geen werk terug. En een Jan Kamphuysen, ( de naam Jan is van mijn vader en zijn vader en grootvader, dus een bekende naam in de familie. Maar een bewezen connectie was er niet gevonden. Maakt niet uit. Er werd veel gewerkt vanuit Amsterdam, na een start in Gorkum. En Govert is zelfs naar Zweden gegaan. In de loop der eeuwen doken er nu en dan diverse schilderijen op. Omdat niet allen hun voornamen opschreven werden de schilderijen aan één van hen toegeschreven en vogelden Kunsthistorici ut dat het toch anders moest zijn. De schilder van Neer, trok met hen op en trouwde een camphuijsen, zus van een van de schilders.

  Tot mijn grote plezier vond ik online allemaal schilderijen met zekere en onzekere herkomst van één van de camphuysens. Ik heb veel plezier gehad in het ontdekken van deze werken en het lezen over de vastgelegde geschiedenis. Ik ben er trots op "een Camphuijsen" te zijn. Zo leuk.

  Ik ga de afbeeldingen die op veilingen waren of die in musea zijn aangetroffen. Onderandere in St. Petersburg, waar ik geweest ben en er volgens mij één zag bij de afdeling Nederlandse schilders. Ik wist toen nog niet dat er zo veel waren. Mijn aangetrokken zijn door Scandinavie, vind ik extra leuk als ik nu leerde dat een van hen schilderde in opdracht van het zweedse koningshuis.

  Ik had een aantal jaar geleden in Amerika een nu levens familielid gevonden die ook schildert: Les Camphuysen. Wij hebben wel eens wat contact gehad en wat gedeeld over ons eigen werk.

  Maar als ik nu in de zoekbalk Camphuijsen typ of Camphuysen, vind ik mijn eigen werk onder dat van deze voorouders. Mede Amsterdammers voor een deel van hun leven. Heel leuk dat internet, zo kun je nog eens wat ontdekken.

  Lees meer >> | 0 keer bekeken

 • Nog enkele weken voor de kunstroute

  7 mei 2022

  Binnenkort is de jaarlijkse kunstroute in de Bilt weer een feit. In AmbachtAteliers zijn de voorbereidingen ook al gaande. De verschillende studio's maken zich klaar voor het ontvangen van bezoek. Laten we hopen op mooi weer. Kunstenaar zijn is vaak een zaak van alleen en gepassioneerd doorwerken, om de resultaten onder het publiek te brengen is niet een dagelijks gebeuren. Het openstellen van het atelier, tijdens de kunstroute, is een mooie gelegenheid om in contact te komen met publiek. Ik herinner mij leuke en waardevolle ontmoetingen met spannende vragen en reacties op mijn werk. Ik kijk er steeds met een prettig gevoel op terug.

  Ik hoop ook tijdens de komende open dagen dat het weer ons gunstig gezind is en met op de fiets stapt of met de benenwagen de route onderzoekt in de Bilt. (In onze studio's kunnen ook rolstoelers binnenkomen.) Zij het dat het natuurlijk allemaal als het druk is, wat krap zal zijn. Maar het mag de pret niet drukken.

  RoadTV heeft een aansprekende video gemaakt ter introductie van de kunstenaars en de locaties.

  Bekijk hier de video over de kunstroute mei 2022

  Lees meer >> | 23 keer bekeken

 • Bloemen en gedachten

  25 april 2022

  Voor de aanvang van een kleine kunstmarkt vind ik het leuk wat kleine vlot geschilderde doekjes te maken. Op minidoekjes is het grappig om net herkenbaar het hart van een bloem te schilderen. Ik heb ze op mijn kraam uitgestald, naast een bloem die in in Zwitserland begon te schilderen. In tijden van onrust of stress is mijn aandacht bij wat er in de familie of in de wereld gebeirt. Dan geeft het bijvoorbeeld, vanwege gebrek aan concentratie op een project, denk ik afleiding van de spanning. En schilder ik juist wel bloemen. Zoals in 2011, de blije gezichtjes, (viooltjes van 3ox 30cm) In die tijd lag mijn zwager op de IC. Op de een of andere manier doet dat goed. Zoals laatst ook in gesprek in een vrienden groep, we elkaar zeiden: dat bijvoorbeeld als iemand bijvoorbeeld is overleden, het zo opmerkelijk is, dat het juist is dat een bloesem aandacht kan vragen, omdat dat, wonderlijk genoeg, toch altijd maar door gaat.De bloei in de natuur.

  Deze zonnebloemen, geïnspireerd door de bloemen die ik zag in de Pluktuin Langendam zijn, als ik mijn versie schilder, dit jaar opnieuw actueel geworden, met de oorlog in de oekraIne.

  Het land is bekend om de zonnebloemen de vlag is geel met blauw, zonnebloemen tegen de lucht, wolkenloos. Ik zoemde er op in. Het is ook gewoon mooi en warm, dat geel tegen dat groen.

  Lees meer >> | 36 keer bekeken

 • De doorgang

  27 februari 2022

  Een doorgang. Een onderwerp waar ik eens bij stil ging staan. Ik dacht aan gebeurtenissen en ervaringen en aan de verhalen die ik hoorde van anderen. En zo ontstond deze miniserie. De derde kreeg van mij vandaag een laatste penseelstreek. Nu nog een expositie gelegenheid zoeken.

  Op een dag werd ik, tijdens een gezellige wandeling met mijn vriendin, getroffen door de ervaring, toen ik door een gang van doorgang naar uitgang liep. De tijd erna werd ik me bewust van de vele benaderingen die mogelijk zijn bij het begrip doorgang. Mensen geven elkaar soms een opening of juist niet, om bij elkaar naar binnen te komen. Of men blijft in goede gemoede, of misschien veilig, aan de buitenkant. Anderen ervaren in hun leven een soort geslotenheid in de binnenwereld, waarmee je mee naar buiten moet komen, of wilt komen. 

  Ik heb me eens spontaan gefocust op een aantal aspecten. De aanleidingen ontstonden bij het in gesprek zijn met anderen  En het idee ontstond dan bij mij, om er op te reflecteren. En ik hoop dat het een ander die het ziet ook weer een eigen verhaal uit laat onstaan. Of.. je blijft gewoon dralen voor de doorgang en staat er een moment bij stil.

  Deze schilderijen zijn te vinden in de galerie: Diverse schilderijen

  Lees meer >> | 61 keer bekeken

 • Leven en water

  19 februari 2022

  Bezig zijnde met de voorbereiding van een expositie in Nieuwegein, verwoordde ik mijn gedachten bij het onderwerp dat ik plan voor de expositie. Schilderijen waar water het hoofd thema is.

  Leven met water

  Een expositie bij de haven

  Rita Camphuijsen | Camphuijsen Art | v.a. Februari 2022

  Een expositie bij het water.

  Een expositie bij het water. Voor mij is water een geweldig onderwerp. Alleen al omdat het kijken naar water me fascineert. Het maakt me soms rustig, omdat ik het gewoon kan zitten observeren, het kan volgen, of kan zien, dat het soms transparant is en een ander moment reflecteert, als een spiegel, als glas. Ik heb een tijdje op een boot gewoond, waar één van de positieve punten was, dat ik tussendoor kon zitten kijken naar het stil bewegende water, van de rivier. Om de locatie te bekijken voor deze expositie, nam ik op een zeker moment de bus en stapte uit, om al snel een oud stukje Vreeswijk te ontdekken. Ik had er over gelezen, maar zo terplekke, raakte ik geboeid door de oude vaartuigen, herinneringen aan het leven op het water, zoals het al eeuwen in Nederland bestaat. Er werd gewerkt, vracht vervoerd, gewoond, geleefd en gereisd. Nederlanders zijn van oudsher gewend om te leven met water. Bedwongen de krachten of benutten het en konden erover mijmeren. Ik dacht terug aan mijn leven op een oude aak die na zijn diensttijd werd om gebouwd, ook met mijn hulp, om verder gebruikt te worden als woonschip. Zo wandelend over de kade, werd ik weer nieuwsgierig naar de historie van de museumstukken die er getoond werden bij het “buitengedeelte” van het scheepvaart museum, dat ik hier ontdekte. En ik werd enthousiast omdat hier exposeren een mooie passende plek was voor de schilderijen uit mijn collectie waar water een belangrijk thema in is. Water kan zich presenteren als “stroom”, als waterplas, of een zee, waar de horizon ver weg is en de lucht erboven betoverend werken kan. Water is voor mij een manier waarop ik in beeld over leven kan spreken, of over emoties. Door telkens een ander aspect van water te kiezen, zoals dit zich in werkelijkheid aan me voordoet, of in mijn verbeelding. Al schilderend, kan ik me verdiepen in de betekenis die water in zijn verschillende hoedanigheden kan weergeven.

  Via deze link beland je "in het water"

  Zo schilderde ik drie werken van de waterwerken bij Kassel, onder andere een stroom. Ik noemde dat “levensstroom” en er wat zon tussen de bladeren van de bomen en struiken die het omzoomden. Zoals het leven als een stroom kan zijn, is het vanuit dit perspectief bekeken, voor mij één en al schoonheid. Bekijk het eens rustig, en op enige afstand. Kies een mooie zomerse dag uit wanneer de zon vrij spel heeft. Obstakels doen het water wit opschuimen en contrasteren met de hindernis loze gedeelten, waarin een glimp van de bodem te zien is. Directe zonnestralen worden gereflecteerd al naar gelang de beweging en snelheid van het water.
  Emoties, bewegingen in het gemoed, zijn als de rimpelingen en stroomversnellingen hier, soms draaikolkjes soms een stille plek in een bocht. Een stroming als dit, met een stevige bedding van krachtige rotsblokken, maken (leven) interessant, kijk en neem de tijd om de stroming op je in te laten werken. Ergens is een begin, en waar leidt het heen?

  Een ander voorbeeld is te vinden in het schilderij van een veelheid aan kleine watervallen. Het water valt en stroomt terwijl de kijker tegen het licht inkijkend het spektakel in zich opneemt.
  I
  k noemde het werk “Verguld gevoel”. Omdat ik dat  opspatten en schitteren van die miljoenen waterdruppels en vele stroompjes, kan associëren met het blije gevoel wat een glimlach laat sprankelen over het hele gezicht, wanneer je heel erg blij over iets bent.

  Water kan ook koude en kilte, een gemis of eindeloosheid weergeven. En in sommige gevallen, kan het weerspiegelen van een helblauwe zomerlucht je haast verblinden. Niet altijd is de beleving van een emotie zo transparant. Hoe vaak spiegelen wij onze omgeving niet iets heel anders voor dan dat er onder de oppervlakte leeft?!

  Emoties betekenen leven en soms ook het vol zijn van iets wat heel diep van binnen verborgen ligt. Daar kan niet iederéén zomaar bij komen en zelf ben je het vaak ook niet eerder bewust wat er in je leeft, dan nadat iets uit de diepte van je gemoed, aan het oppervlak komt drijven. Zo kan een mensenziel “Een bodem vol geheimen” hebben.

  Ik houd van de glinstering van het water, van het licht dat het een uniek karakter geeft. Het is een onderwerp, waar ik al schilderen veel aan kan ontdekken. En er over sprekend, kan het je van alles vertellen  zoals het uitleggen van een droom, door middel van symbooltaal. Een beeld verwoorden, kan antwoord geven op een vraag. En die verwoording kan voor ieder persoonlijk een ander verhaal betekenen.

  Figuur 4 't Gooimeer

   

  In deze expositie wil ik een verzameling schilderijen laten zien die een gevarieerde kijk op het leven met water geeft. Zodra alles geregeld is maak ik de expositie bekend in de lijst.

  Lees meer >> | 68 keer bekeken

 • Opening

  29 januari 2022

  Het nieuwe jaar is al eventjes begonnen en het leek mij goed om weer eens in mijn blog te schrijven.

  Een impressie van het project Openingen

  Ik ben te druk geweest met schilderen om ook nog te schrijven. In mijn online studio op facebook post ik met regelmaat mijn updates van mijn werk in wording en in deze blog blijft het stil.

  Dat wil niet zeggen dat ik stil zit. Mijn nieuwste project is het schilderen van poorten openingen, in en uitgangen ergens toe en over. Ik heb drie doeken in de gesso gezet een tijdje geleden. Doeken van eenzelfde formaat, lekker groot. En ik liet me uitdagen door thema's die "op mijn pad kwamen". Te beginnen met het schilderij "coming out". Ik wilde dat schilderij maken dat geïnspireerd werd door iets dat ik zag tijdens een wandeling. En dat beeld bleek heel goed in te passen in een situatie waar ik een creatief aandeel in kon hebben. Zo maakte ik voor de jaarlijkse comingout dag het schilderij coming out, dat gepresenteerd werd ter inspiratie en overweging op coming out sunday in de Geertekerk.

  Ik had ter voorbereiding drie redelijk grote doeken  (voor mijn doen groot) behandeld met Gesso en wilde eens proberen hoe het zou uitwerken wanneer ik met zwart en wit en grijstinten ik de doeken met als het ware een voorschets zou voorbewerken. Een gessolaag is nodig onder elk werk, maar deze doeken droegen een print omdat het recykelde doeken zijn. En moésten echt doormij "in de gesso gezet worden". En ik had zwart en wit. Dit nodigde me uit om met brede kwast lekker even uit te halen en naar aanleiding van mijn wandeling in de omgeving, 3 soorten poorten op te zetten. Ik zou later wel zien wat het zou worden. Aan inspiratie ontbreekt het me meestal niet. En aangezien ik momenteel geen werkverplichtingen meer heb bij de organisatie waar ik 20 jaar bij in dienst was, heb ik heerlijk de vrijheid om mijn dagen zelf in te vullen. En.. tijd voor nieuwe deuren die open gaan. Kortom, openingen, doorgangen, in en uit, kwamen in mijn gedachten op.

  Nu was de eerste ingevuld toen mij gevraagd werd mee te werken aan een dienst over "comingout sunday"

  De tweede ontstond later in het jaar en vormt voor mij het inluiden van het nieuwe jaar. "Opening"

  Ik vond een beeld waarin ik wilde weergeven een gevoel van.. het weer krijgen van een nieuw perspectief, er is nieuw licht zichtbaar en stel je voor je komt uit een situatie waar je onbewust sommige dingen niet weet of ziet. Het is voor mij, puttend uit mijn leven een algemeen gegeven, dat we ons bewust kunnen worden van het gegeven, dat ieder op een eigen manier situaties beleeft en dat wanneer je die met elkaar deelt, kun je zelf een nieuw persfpectief kijken. Ieder bleek vanuit een eigen invalshoek een gedeelde sitatie te benaderen, aan te vliegen.. vandaar de rotsduiven. En dan, ontstaat er een ruimte kan er opening komen voor een nieuwe kijk op dingen. Ik heb dat met veel plezier geschilderd.

  En nu, staat op de ezel een andere opening. Maar dan.. een opening, wil ik schilderen, die ontoegankelijk lijkt. Of, kan de vraag op roepen.. wordt ik toegelaten, of niet? Wat ligt er voor of ertussen.. Toen ik hieraan begon, geinspireerd door gesprekken die ik had en het ontstaan van een denkbeeld, herinnerde ik mij opnieuw, de tijd dat ik als tiener in mijn kamer op de grond zat. Alleen en ik gedachten, omdat dat het beste was wat ik kon doen, toen. Stil zijn, me terugtrekken en nadenken en overdenken. Ik dacht toen, of besloot, als ik groot ben, kan ik wel filosof worden. haha ben het niet geworden.. of toch wel..  dacht ik toen ik plannen maakte voor dit schilderij. Alleen, mijn filosofie, komt er uit in olieverf.

  Lees meer >> | 146 keer bekeken

 • Kunstroute BeeKk 2021

  6 augustus 2021

   

  Lees meer >> | 153 keer bekeken

 • 15 kruisweg staties

  29 maart 2021

  De kruisweg staties

   

  Lees ook"www.komuitdeverf.nl

   

   

   

   
  Het was voor mij een bijzondere ervaring om deze groep schilders gecoacht te hebben gedurende het schilder proces. Mwt tips en trick en online filmpjes na een zoombijeenkomst die ik samen met twee anderen leidde
  De kruisweg staties zij gereed: Het was een heel mooi resultaat en een fijne onderlinge samenwerking

  Lees meer >> | 244 keer bekeken

 • Aan de slag

  15 februari 2021

  Goedemorgen, nu ja, morgen, het is kwart voor 12.

  Tijd om weer zelf aan de slag te gaan. Vanochtend was ik bezig op de laptop. Als eerste een CV sturen naar de verzekeringsarts van het UWV. Ze willen nog wel graag dat ik mijn best doe om een baan te vinden om zelf mijn broek op te houden. Nou ja. wie huurt mij als kunstenaar in? Ik hoop dat de Hortus dat wil doen voor een aantal maanden. Dat lijkt me echt geweldig. Voor maart hoor ik of ik op gesprek mag komen. Werken en communiceren en als kunstenaar op die prachtige locatie lijkt me heerlijk. Maar ja... Midden tussen al die planten en bloemen en dan ook bij de dieren die er leven. Ik heb prachtige kikkers en vlinders gezien. En om mensen te inspireren lijkt me ook heel leuk.

  Daarna ging ik vanochtend aan de gang met de voorbereidingen van een schilder project waar de Geertekerk heeft gevraagd of ik deelnemers wil helpen uit de verf te laten komen in het ader van de stille week. Zie hier de blog op de pagina waar ik er over schrijf.

  https://www.komuitdeverf.nl/blog/

  Ja, want het gaat om het gaan van een pad. Het ziet er glibberig uit, onzeker of je het pad wel kunt gaan. Maar.. ga het pad en schets eerst je verbeelding.

  Dan ga ik nu aan de slag met een kinderdubbel portret. Het licht in mijn binnen studio is wel goed. Buiten is het nog wit genoeg van de sneeuw die echt nog niet weg is. Al wordt het al een paar uur zachtjes beregend.

  Lees meer >> | 285 keer bekeken

 • Het meisje in Afrika

  9 januari 2021

  Ergens in Zuid-Afrika, in Kaapstad woont een meisje.

  Dit meisje werd onder mijn aandacht gebracht, toen de muzikant die ik eens schilderde, mij vroeg om zijn dochter te schilderen. Dat kon ik gezien de omstandigheden niet als een betaalde opdracht zien. Maar er is, sinds ik de schilderijen maakte, een band ontstaan die bleef. Omdat ik door hen te schilderen, de muzikant extra inspireerde tot het zoeken naar promotiekansen van zijn muziek., was hij mij blijven benaderen via de mail en de apps. Want er was op opeens een vrouw uit Europa geweest die hem had geschilderd. Het had hem geraakt en geïnspireerd. Hij werkt intussen aan een nieuw album dat moet heten: "tekenen aan de wand". Immers ik had hen ook geschilderd met afrikaanse tekeningen aan de (rots)wand. Ik had nadat ik met Dinie in 2008 in Zuid Afrika was geweest, pas twee jaar later de schilderijen af en hem met wat speurwerk op het internet gevonden. Daarna had ik zijjn adres gevraagd, om hem foto's te kunnen sturen van de schilderijen. Het waren er twee, van zijn muziek maatje, de vrouw met de samba's en drum en hemzelf, spelend op zijn guitaar. Hij liet me niet meer los. Hij wilde weten hoe het met mij ging, maar vroeg hulp bij het benaderen van personen voor zijn muziek. Ik zocht soms op het internet wat mensen voor hem op, of gaf hem hints voor mogelijkheden voor netwerken in Afrika, veel meer kon ik niet doen. Maar hij was steeds verguld met de resultaten. Ik hoor dat hij nu en dan optreedt met een band en later weer met een andere band. Hij heeft relaties en er is publiek en hij maakt muziek. Afro-reggae is een genre dat de mensen daar in de benen brengt en wat ook verhaalt over het leven in de getto's

  Nu vroeg hij me zijn dochter te schilderen, ik had nog een doek staan dat ik wel kon gebruiken. Ik kreeg per whatsapp wat foto's, van een dotje van een meisje. Het duurde even voordat ik een geschikte kreeg, maar ik ging aan de slag.Ik werkte er thuis aan, en pauzeerde voor de zebra voor mijn kleindochter. Ik had intussen bedacht dat ik een link met hem als muzikant wilde leggen in het schilderij. En ik wilde de fragmenten vand e omgeving waarin dat meisje leeft in zijn huis verwerken. de kleuren, van de kleding en de meubels in wat bleek, zijn keuken. Later stuurde hij op verzoek wat foto's van het meisje bij zijn guitaar, zittend op de bank. Ik had mijn schildersdoek en ik ging er op los.

  Gisteren was het schilderij af vond ik en signeerde het. Snel maakte ik wat foto's en stuurde het hem op. ik kreeg een bewonderende reactie, maar even later een schokkend bericht. Hij had net gehoord dat de moeder van het meisje overleden was. Hij schreef TB en COVID 19. Wat een bijzonder samenvallen is dit. Op vreemde manier groeit het verhaal van dit meisje uit tot een beeld van 2021. COVID beheerst de wereld, in Afrika zouden ze zelfs het Afrikaanse virus hebben. Gemuteerd van de originele. En daar is mijn verre vriend de muzikant in de rouw en was de sociale dienst net geweest om het meisje officieel onder zijn hoede te stellen. In de app vertelde hij dat hij nadacht hoe hij het de kleuter zou moeten vertellen. Het meisje dat tot nu toe steeds zei: mama is er niet, want zij is ziek.

  Bij het schilderij Yamkela, de dochter van de muzikant.

  Bij het schilderij Yamkela, de dochter van de muzikant.

   

  The musician's daughter
  A girl lives somewhere in South Africa, in Cape Town.

  This girl was brought to my attention when the musician I once painted asked me to paint his daughter. Given the circumstances I could not see that as a paid assignment. But since I made the paintings, a bond has developed that lasted. Because by painting them, I gave the musician extra inspiration to look for opportunities for promotion of his music, he continued to approach me via email and the apps. Because suddenly a woman from Europe had painted it. It had touched and inspired him. He is now working on a new album that should be called "drawing on the wall". After all, I had also painted them with African drawings on the (rock) wall. After I had been to South Africa with Dinie in 2008, I had only finished the paintings two years later and after some research I found him on the internet. Then I asked for his address, so I could send him pictures of the paintings. There were two of them, his music buddy, the woman with the sambas and drums, and himself, playing his guitar. He never let go of me. He wanted to know how I was doing, but asked for help approaching people for his music. Sometimes I looked up some people for him on the internet, or gave him hints for possibilities for networking in Africa, I couldn't do much more. But he was always delighted with the results. I hear that he performs now and then with a band and later with another band. He has relationships and there is an audience and he makes music. Afro-reggae is a genre that gets people there and also tells about life in the ghettos

  Now he asked me to paint his daughter, I still had a canvas that I could use. I received some photos by WhatsApp, of a cutie from a girl. It took me a while to get a suitable one, but I got down to work, I worked on it at home, pausing for the zebra for my granddaughter. In the meantime I had realized that I wanted to make a link with him as a musician in the painting. And I wanted to process the fragments of the environment in which that girl lives in his house. the colors, of the clothes and the furniture in what turned out to be his kitchen. Later, upon request, he sent some pictures of the girl sitting by his guitar sitting on the sofa. I had my canvas and I went crazy.

  Yesterday I found the painting and signed it. I quickly took some pictures and sent it to him. I received an admiring response, but a moment later a shocking message. He had just heard that the girl's mother had died. He wrote TB and COVID 19. What a special coincidence this is. In a strange way, the story of this girl grows into a picture of 2021. COVID rules the world, in Africa they even have the African virus. Mutated from the original. And there is my distant friend the musician in mourning and the social services had just come to officially place the girl under his wing. In the app he said that he was thinking about how to tell the toddler. The girl who kept saying: Mommy is not here, because she is ill.

  At the painting Yamkela, the musician's daughter.

   

  Lees meer >> | 283 keer bekeken

 • Meer blogs >>