• Anna Zingt en Rita Schildert

  20 juni 2024

  English version

  Anna zing Rita Schildert

  Geraakt door haar performance was ik, toen ik haar vertelde dat ik haar wel zou willen schilderen. Wij werden er beiden blij van.

  En zo ontstond een plan. Tijdens dit nieuwe project ga ik nu op zoek naar mijn mogelijkheden om de e-motie en het op-treden van een zangeres danseres al schilderend te verbeelden. Nadat Anna Geerse en ik met elkaar kennismaakten besloten we dit in een vorm van samenwerking als avontuur aan te gaan.

  Op basis van de momenten waar ik geraakt word ga ik met mijn middelen op onderzoek. En wat ik versta en zie van de performance van Anna Geerse die Kate zingt, ga ik op zoek in mijn verbeelding en met de technische mogelijkheden die ik vind, om mijn gevoel in beeld te brengen..

  Ik ben om te beginnen met pastelpotloden al aan de slag gegaan, Ik gebruikte daarbij het gevoel dat haar handen een rol van betekenis hebben voor mij. Daarom maakte ik bij een eerste ontmoeting foto's die ik op donker pastelmat in het licht zette. Mijn plan is een schilderij van 80 x 60 te maken. Daarvoor wil ik in mijn atelier in stappen tot dit schilderij komen.

  Ook zouden Anna en ik nog een keer samenkomen zodat ik terplekke kon schetsen en foto's zou kunnen maken als materiaal voor mijn werkstuk (ken). Dit was het eerste plan van aanpak. Tot ze na overleg met haar Team en Herman van Veen, met een ander idee kwam, Ter plekke tijdens een optreden voor publiek tot een schilderij komen. Onderdeel van het proces, wordt dan een gezamelijk optreden waarbij Anna zingt en ik schilder.

  Voor mij werkt dit als een voorstudie en tevens een nieuwe uitdaging want: Wanneer ik dan ter plekke schilder en op doek zet wat op dat moment van belang lijkt, De vraag is: "Hoe slaag ik er in om te midden van de beweeglijkheid, indrukken daarvan terplekke uit te schilderen.om zo tot een werkstuk te komen."

  In deze vorm is het ook de gelegenheid tot weer een mooi optreden van Anna en het publiek kan getuige zijn van dit gebeuren. Zo samen demonstreren wij onze kunstvorm aan publiek en delen wij hoe het is als twee disciplines samenwerken. Dit werkstuk zal uiteindelijk diezelfde dag geveild worden onder het publiek. De opbrengst eran zal geheel gebruikt worden voor de activiteiten in het Herman van Veen Arts center om zo kunst en cultuur te ondersteunen en te zorgen dat kunst blijft inspireren.

  De performance heet Ann zingt (Kate Bush) en Rita Schildert

  De voorstelling vind plaats in het Paltz landgoed op 3 augustus om 16:00uur. .

  Ondertussen ga ik zelf daarna door met mijn eigen project, het schilderen van Anna Geerse die Kate Bush zingt.

  We vinden het enorm spannend en leuk om hier mee bezig te zijn.

  Landschap van een performance

  Lees meer >> | 82 keer bekeken

 • landelijk atelier weekend 2024

  7 juni 2024

  Oh Oh, er is een foutje geslopen in het schrijven van de data van het landelijk Atelier weekend. Het is namelijk een weekend, zaterdag en zondag. Ik heb het gecorrigeerd in de lijst van exposities.

  Op dit moment houd ik een beetje vakantie. Dagjes uit enzo. Maar ook nog tekenenn en schetsen voor mijn nieuwe project.

  Lees meer >> | 26 keer bekeken

 • AmbachtAteliers zet haar deuren open

  26 mei 2024

  Nieuw.. de kunstroute komt er aan.ook AmbachtAteliers zet zijn deuren open. Tijdens de Kunstroite van de kunstkring BeeKk

  Kom een kijkje nemen.

  https://youtu.be/FCGdsPVQRHM?si=t0HEb14ahdwS5W-7

  Lees meer >> | 51 keer bekeken

 • Chat GPT vertelt ook leuk

  17 mei 2024

  De muurschildering aan de Eurusweg in De Bilt, gemaakt door kunstenares Rita Camphuijsen, is een kleurrijke en gedetailleerde weergave van de natuur en omgeving. De schildering, geïnspireerd door de lokale omgeving en de straatnaam die verwijst naar de oostenwind, bevat diverse dieren die in de buurt te vinden zijn. Kinderen worden uitgedaagd om bijvoorbeeld een verscholen muis te zoeken binnen het kunstwerk​ (Meekijken met Rita)​​ (Camphuijsen Art)​.

  Deze muurschildering is een levendig stuk straatkunst dat de natuurlijke elementen en de sfeer van de wijk weerspiegelt, en het brengt een gevoel van speelsheid en ontdekking teweeg voor de toeschouwers. Het project werd met veel enthousiasme ontvangen en is een significante toevoeging aan de lokale gemeenschap​ (Camphuijsen Art)​.

  Voor meer informatie en foto's van de muurschildering kun je de blog van Rita Camphuijsen bezoeken op Camphuijsen Art.

  En over de kunstenes:

  Vertel iets over Camphuijsen Art
  ChatGPT

   

  Camphuijsen Art is het artistieke werk van Rita Camphuijsen, een kunstenares gevestigd in De Bilt, Nederland. Haar werk kenmerkt zich door een diepe betrokkenheid bij de natuur en het menselijke leven, wat duidelijk zichtbaar is in haar schilderijen. Ze haalt veel inspiratie uit de natuur en menselijke ervaringen, wat resulteert in kunstwerken die emoties en verhalen uitbeelden​ (Welkom in mijn online galerie)​​ (About.me)​.

  Rita Camphuijsen combineert haar artistieke talenten met een achtergrond in sociaal werk, waardoor ze een unieke benadering heeft tot creativiteit en gemeenschap. Ze biedt workshops en cursussen aan om anderen te inspireren en hen te helpen hun eigen creativiteit te ontdekken​ (About.me)​.

  Naast haar schilderijen heeft Rita ook bijgedragen aan verschillende muurschilderingen, zoals de kleurrijke en interactieve muurschildering aan de Eurusweg in De Bilt. Dit project betrok de lokale gemeenschap en nodigde kinderen uit om deel te nemen door verborgen dieren in de schildering te zoeken​ (Camphuijsen Art)​.

  Voor meer informatie over haar werk, exposities en om kunstwerken te bekijken of te kopen, kun je haar website bezoeken: Camphuijsen Art (Welkom in mijn online galerie)​.

  Lees meer >> | 52 keer bekeken

 • Project Eurusweg het is klaar

  18 april 2024

  Muurschildering Erusweg

   Zoek deze ook op op google Maps >>  Muurschildering Eurusweg

  Het was 13 April 2024 dat ik mijn naam op de muur plaatste en verklaarde dat het af was.

  Zo is het goed, dacht ik.

  En hieronder is te lezen hoe ik brgin september 2023 mijn bericht in de Camphuijsen Art pagina op facebook plaatste. Om het album te introduceren naar dit enorme project in de Bilt.

  Lees meer >> | 240 keer bekeken

 • Weer aan de slag

  10 november 2023

  Nou, webshop is weer gewoon open hoor. Ik kan weer naar buiten en indien nodig naar de postagentschap.


  De muurschildering kan weer mijn aandacht krijgen. Het is als ik een tijdje bezig ben best koud. Maar tot het zo ver is heb ik toch steeds wel weer een paar uurtjes kunnen werken. Terwijl ik weer aan de slag ben gegaan, komen er zoals steeds weer, mensen langs die bij me stoppen, die mij aanspreken enzovoort. Ik hoor aldoor maar hoe blij men is, met de verandering van deze muur.

  Lees meer >> | 147 keer bekeken

 • Webshop tijdelijk gesloten

  7 november 2023

  English version of the blogpost

  Ik heb mijn webshop tijdelijk gesloten omdat ik niet kan garanderen dat ik binnen een week een aanvraag kan versturen. Ik ben sinds gisteren geveld door Corona.

  Ondertussen is er een mooie expositie die nog tot eind november duurt. Daar is dus een flinke sortering van mijn werk te vinden.

  Lees meer >> | 167 keer bekeken

 • Project Eurusweg in volle gang

  6 oktober 2023

  Ondertussen is, nadat 15 augustus het perk was leeggehaald en een week later de muur werd schoongemaakt. (Wat enkele dagen kostte) het project volop opgang.

  https://youtu.be/Korqw6iLI3Q?si=O92r9NrOuOdkT-vw

  De belangstelling uit de buurt en voorbijgangers is enorm. Aanvankeli

  Lees meer >> | 172 keer bekeken

 • Vervolg schilderproject muurschildering

  26 augustus 2023

  Weer en week is er voorbij dat ik niet aan de muur beginnen kon.

  Mijn geduld wordt behoorlijk op de proef gesteld. Als je bedenkt dat er voor elk schilderij een inspiratiebron nodig is en dat die bron moet niet opdrogen. Bij het voorbereiden van een schilderij, vraagt ook om aandacht en de tijd om het op me laten inwerken van indrukken en gedachten, die bijdragen aan de invulling van het onderwerp.

  De vraag voor dit muurschilderproject is e echter al drie jaar geleden gesteld. Het lokte me uit tot het aangaan van de uitdaging eens iets heel groots te gaan schilderen. Mijn enthousiasme maakte dat ik gegevens samenvoegde waardoor een idee ontstond. En op proefdoeken een idee ging uitwerken, zodat ik ook iets concreets op de onderhandelingstafel kon leggen.

  Werken aan een project op publiek terrein is van andere orde als privé in mijn atelier aan een schilderij te werken. De uitdaging hierbij is, dat het vervolgens over diverse schijven moet gaan. En dat er ook van verschillende onderhandelingstafels besluitvormers er hun zegje over moeten doen.

  Het idee is, dat ik aansluit bij de locatie waar de muur zich bevindt. Zo wilde ik ook rekening met de naam van de straat. Mijn 24 meter lange muur namelijk, staat langs een straat in een wijk dat te maken heeft met het weer. De naam, de plaats, mijn persoonlijke thema’s en mijn inspiratiebronnen gooide ik in de smeltkroes en zo ontstond er een plan. En ik werkte het uit op drie op schaal geordende doeken.

  Gezien het collectieve besluitvormingsproces, moest dat vervolgens een poos in de wachtkamer gezet worden. En was ik, afhankelijk zijnde van medewerking van andere partijen, genoodzaakt het hele plan even te laten rusten.

  E-mails, vergaderingen telefoontjes vroegen nu en dan mijn aandacht. In de andere tijd ging al het andere gewoon door. Schilderijen die ik zelf wilde maken, opdrachten, dagelijks leven enz.. Zo ging maar door meer ander werk dat op de ezel belandde, werk dat ontstond uit inspiratie en direct omzetten in een werkstuk. Dat is een duidelijk verschil met de aanpak van dit buiten project. Het gewone creatieve proces dat ik gewend ben, wordt door het type opdracht helemaal veranderd.

  Maar eindelijk was daar de datum, na 15 augustus was het broedseizoen voorbij en dat was de voorwaarde voor de afdeling groenvoorziening om aan de slag te gaan.  Nu kon het perk vrijgemaakt worden en ik wachtte op een email. Zonder echter een waarschuwing vooraf, gingen er mannen aan de slag, toevallig kwam ik langs. Snel maakte ik wat foto’s. De filmmaker had een klein ongeluk gehad dus ik maakte zelf maar vast wat shots. Hierna zou de woningbouw een schoonmaakploeg sturen, want de muur moet schoon zijn en vrijgemaakt van alg.

   

  Nu kon ik ook naar de verfhandel gaan, om mijn grondverven te kopen. De drie basis kleuren die ik wilde moesten besteld worden. Primaire kleuren besloot ik te nemen. Immers daaruit ontstaan alle kleuren. In overleg werden het andere blauw rood en geel dan ik normaal als primair zie. Maar de verfhandelaar zal het wel weten als het om muurverf gaat. Die verf kon ik eergisteren ophalen.

  Ik had al wat kwasten en verfrollers. En bij een praatje op de straat stelden een paar buren voor, om een oproep voor meehelpen in de buurtapp te zetten. Dan kon ik wel hulp krijgen. Maar na ruim een week na het leegtrekken van het perk is de schoonmaakploeg nog niet aan de slag gegaan. En ik wacht daar maar eerst op.

  Ook de opdrachtgeefster bleek ook nog een idee gehad te hebben en deed een duit in het zakje. En een buur had een voorstel voor iets, waardoor ik met een paar mensen daarover ging praten. Ook daar even aandacht aan besteed. Maar wat er uiteindelijk op de muur komt is ook afhankelijk van mijn inspiratie tijdens het werk. Buiten is het weer gaan regenen, het weer slaat opnieuw om.

  Samen gevat; Het werken aan dit project is wel van heel andere orde dan ik normaliter beleef bij het werken aan een schilderij op een doek.  En het gevoel dat ik put uit de inspiratie, kan niet anders dan het met regelmaat op de pauze knop drukken.

  Voor de uitdaging dus in een volgende fase komt, moet ik afwachten dat ik fysiek aan de slag mag op een bakstenen muur.

  Lees meer >> | 191 keer bekeken

 • Blije gezichten in huize Weltevreden

  22 juli 2023

  Nou, dat was een leuk gebeuren. Ik heb een aantal schilderijen naar de woonplek van mijn moeder gebracht. De andere bewoners en de medewerkers hebben laten weten en merken dat ze er heel blij mee zijn. En Peter de technische man, was ook heel bereid de rode vari op zijn logische uitkijkpost op te hangen. Boven het hoofd. 

  Een aantal van mijn schilderijen staan tussen exposities en mogelijke verkoop in mijn atelier opgeslagen. Maar sommigen zijn wat te groot om naar allerlij exposities te verhuizen. Moet dan altijd vervoer regelen. En opgeslagen staan is ook minder leuk. En mijn moeder woont bij Plaza Major beschermd en heel dichtbij. Twee minuutjes lopen van mij vandaan. En aan de muren daar hing niet veel bijzonders. Printjes van het één of ander enzo. Dus met wat overleg hebben we het deze week geregeld. En een mini expositie ingericht. Zo is er een expositieplek en ze zijn voor de bewoners wat leuks om hun leefruimte op te fleuren. 

  En ook het bezoek kan het werk bekijken. Zo.. meerdere vliegen in één klap dus.

  En toen we bezig waren en ik later in de middag ging kijken hoe Peter het opgehangen had.. gaf het mij ook een blij gevel om zo verschillendde oplossingen in één actie geregeld te hebben. Voorllopig hangen ze daar prima. En iederéén is te vreden en de bewoners leefden er helemaal van op. En ik ging even mooi op de foto met mijn 94 jaar oude moeder. wie ik ook graag zo veel mogelijk zie genieten in haar woonomgeving. Waar ze steeds meer het begrip verliest van alle eerst bekende dingen. Maar dit vond ze mooi.

  Enlish version read here:

  Lees meer >> | 217 keer bekeken

 • Meer blogs >>