De blogs bij de expositie "levensloop" ga ik beginnen met het 'oudste' schilderij in de reeks geexposeerde werken.

Het is het schilderij "Advent" dat ik schilderde in de aanloop naar kerst in 2006.

Dominee, Florus Kruyne vroeg mij of ik een kaart wilde ontwerpen die de Gemeente zou kunnen gebruiken om voor de kerstdagen een kersgroet aan de vrienden en leden te sturen. Deze vraag prikkelde mijn geest en creativiteit en ik dacht na over het begrip advent. Als in in de Wikepedia kijk lees in de volgende definitie: De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. Maar in de loop der jaren heb ik zelf ook een gevoel en een beeld gekregen bij de adventstijd. Ik heb geleerd dat er tradities zijn in verschillende religies, om in de loop van het leven terugkerende cycli te hebben. Ik heb me een tijd verdiept in mogelijke cycli een er over nagedacht en over gelezen. Ook las ik met plezier aan mijn kinderen gedurende het jaar uit dikke boeken ,verhalen voor die pasten bij verschillende jaarfeesten. Zo kwam deze vraag om een kerstkaart te maken als een leuke uitdaging. Ik heb foto's genomen en kwam met een idee. En zo ontstond het volgende beeld:

Handen omvatten het licht. In de adventstijd ervaar ik de mogelijkheid om naar binnen te keren, stilte en warmte ervaren. Een kostbaar goed.

Maar toen de kerstkaart geprint en verzonden was, begon het voor mij pas goed. De kaart was een collage om mijn idee direct te kunnen gebruiken zoals mij gevraagd was. Maar ik dacht, eigenlijk vind ik het zo een mooi idee om met "licht" en de betekenis van bezig te zijn, dat ik het wel zou willen schilderen. Het ontwerp was uiteraard ook geïnspireerd door het "gebouw" de Geertekerk, en wel, meer specifiek, 'het koor' waar ik altijd al en met mij velen die de kerk kennen, gefascineerd zijn door het invallend licht, dat door de oude ramen een prachtige sfeer creëert. Dat licht leeft, Het beweegt, de schaduwen verplaatsen zich. En overdrachtelijk gesproken kwam ik op het idee, van 'koesterende handen' die dat kostbare goed willen vangen. Ontvangen, omvatten, bewaren, en voelen of aftasten.

Door aan het schilderen te gaan in de adventstijd van 2006, ging ik een soort van schilderende meditatie aan, waarin ik de verschillende aspecten van licht in olieverf op doek probeerde te (bevatten) vatten. Ik werd me bewust, en laat zien door dit schilderij wat licht allemaal kan doen, hoe het werkt en hoe het gezien kan worden. In de adventstijd, leeft 'de mens' in het najaar, waar het daglicht steeds korter aanwezig is. Mensen moeten dan licht ontsteken. Om te kunnen zien. Ik zie zo een cyclisch terugkerende periode ook in de psyché, maar ook in religie terugkeren. In het leven zijn perioden waar het donkerder en donkerder lijkt te worden. Ik als mens, jij als mens, kan bewust omgaan met die donkerte. En je kunt het licht ontvangen, als het ware koesteren. En met het te schilderen, focus ik op dat gebeuren, waardoor het op nog een andere manier vast gehouden word. Het is heel persoonlijk hoe jij of ik, dat licht zelf beleven. Geeft het hoop? Geeft het verwachting? Geeft het troost? Het schilderij geeft de vragen en mogelijke antwoorden weer. Het is aan de beschouwer, om er op te reflecteren.

Wat dat betreft bevat het schilderij ook begrippen, betekenissen die in het schilderij verbeeld zijn, en wanneer je goed kijkt zie je de beeldspraak die we kennen uit de taal.

  • Reflectie - reflecteren
  • Transparant - transparantie
  • Het licht van een ster in vergelijk met het licht van een vlam
  • zonlicht dat door een raam schijnt en op een lezenaar reflecteert, dat het ook weer doorlaat.
  • Licht dat reflecteert op oude tegels, een schaduw die valt. Wat zie jij, de schaduw of het licht?
  • Een oud gebouw, zoals het koor in de Geertekerk, dat een boog is waarin licht maar ook muziek kan weerklinken en galmen.

Zo is advent een fase in de levensloop van een mens waarin het licht gebruikt, benut en gewaardeerd kan worden, in perioden waarin het kil en koud wordt.

Licht komt .het zal terug komen en de dagen zullen weer gaan lengen. Maar als het donker word, warm je handen dan aan de lichtbron en neem het in je op.