Nogsteeds cirkelt de maan die ik zo vol liefde schilderde rond de aarde.

Dat is mooi, dat hoort hij ook te doen. Het is de maan eigen, dat hij een sfeer zet om de aarde. Dat de maan een baan trekt, ook al kan zij schitterend schijnen stil te staan, bijvoorbeeld boven een deinende oceaan. Ik verbeeldde mijzelf dat zittend op mijn beddesprei in mijn kleine woning. Wat zou het mooi zijn als ik die reflectie kon schilderen en de reflectie niet alleen op het licht maar ook op de wolken. Ik componeerde met foto's die ik op mijn vakantie maakte een langwerpig beeld van een zee landschap en plaatste er een maan boven. In olieverf transformeerde ik dit tot een nachtelijk beeld, en stelde me voor hoe de reflectie op de golven en in de wolken er uit zouden kunnen zien. Het maakte me blij, dit schilderij. Mogelijk een tikje te romantisch met en indrukwekkende wolken en een deinende zee, met branding. Maar het beviel me goed en mijn fantasie kwam op het doek.

Iemand zag de afbeelding eens op de site waar ik een portfolio heb en schreef me aan. Zo reisde mijn maan op een dag per vliegtuig naar chigago en maakte daar iemand blij. Zo gedaan zo gegaan. Maar de maan ging een eigen leven leiden en ik had bij ongeluk hem ergens staan nog zonder watermerk. Iets wat in deze tijd helaas hard nodig blijkt.

Maar inmiddels was de afbeelding en ontelbare malen vermenigvuldigd op het internet.

Al enkele jaren geleden al maakte ik bekend dat mijn copyright in deze geschonden was. In de Biltsche courant heeft Anneke Iseger een interview met mij hierover gepubliceerd. Ik had ondertussen al vele malen gereageerd op personen en websites die mijn schilderij naamloos publiceerden en verspreidden. Mijn schilderij-afbeelding van de maan zelf en andere werken sindsdien, gaf ik een (storend) watermerk. Na een tijd liet ik het weer een poosje rusten, ik werd anders zelf dol van mijn maan.

Tot een collega kunstenares mij een berichtje stuurde. Of ik wel wist van die en die site, daar stond mijn maan volgens haar op. Ik ging het onderzoeken en ontdekte dat mijn maan nu zelfs aangeboden werd als knutselpakket. Bij Paintwith diamonds. Ik heb de site aangeschreven en mijn tekst over geschonden copyrights gestuurd. Met aangeboden excuses werd de maan van de site gehaald in de sortering pakketten.

Ik legde contact met 2 andere kunstenaressen die ik op de site had gevonden ook zij wisten er niets van dat hun werk werd gebruikt om winst mee te maken. Ik vroeg de site paintwith diamonds hoe ze aan de afbeelding kwamen, en zij vertelde dat er een derde was die de bron was van hun info. Na enig zoeken vond ik mijn maan bij "AlieExpress" Zo ook het werk van de twee andere kunstenaressen en meer. Ik heb heb (nog) niet aangeschreven maar een (proef)pakket besteld. En daar ligt het sinds gisteren po mijn salon tafel. Mijn maan schilderij in duizend plastic stukjes.

https://www.facebook.com/camphuijsenartsite/

Ik zal in mijn blog vertellen hoe het verder gaat. Maar de weg naar het claimen van rechten op schending copyright is behoorlijk ingewikkeld en moeizaam. Ik heb lidmaatschap bij BOK aangevraagd, maar ja.. afwachten of ik bevestigd word, want daar heb ik nog geen antwoord op.

Dan lid zijn van Pictoright en hopen dat zij iets gaan doen. Want ik was daar nog geen lid van toen dit gebeurde.

Het FNV waar ik lid van ben, kunnen niets doen, omdat mijn pakket uit chiana komt. En naar China deurwaarders sturen kost veel geld, zei de advocate.

rechtsbijstandsverzekering die ik heb gaat niet over copyrights en intelectueel eigendom.

Ondertussen plukken deze online groothandels allemaal afbeeldingen van het internet van vrij gevestigde hardwerkende kunstenaars. Ik ben niet lid van alles omdat alles ook veel geld kost en als kunstenaar moet je wel heel bekend en geliefd zijn in de grote vijver met veel kunstenaars om er genoeg aan te verdienen. Dus ik heb nog ander werk om me nuttig te maken in de maatschappij en onafhankelijk te kunnen zijn en te blijven. En eerlijk mijn inkomen te verdienen.

En ondertussen zwerven deze piraten op de digitale zee rond om gratis afbeeldingen te pikken zonder dat ik er 1 cent aan verdien.

Dat maakt me boos!