Op dit moment ben ik ook begonnen aan een serie over vluchtelingen. Als voorbeeld vluchtelingen uit Angola.

Het is een onderwerp dat ik tegen kom in mijn werk als ik mensen help die in problemen zijn geraakt. Maar het is ook een onderwerp van iederéén. Want in ons land leven vluchtelingen, bij jullie op de hoek of uit beeld achter de tralies in een asielzoekercentrum. 

Vluchtelingen zijn in mijn ogen mensen als u en ik. Maar mensen die beland zijn geraakt in ellendige omstandigheden. En die zich genoodzaakt zagen om hun thuisland te ontvluchten. Velen hebben er nog meer ellende voor moeten doorstaan, voor ze bijvoorbeeld in nederland kwamen waar ze hopen op een beter bestaan. En ik geloof dat het nooit hun thuisland kan vevangen. Wat kwaad sprekende mensen ook zeggen. Mensen die op zoek zijn naar een beter bestaan. Mensen die willen profiteren van onze luxe.

Mijn schilderijen vertellen een verhaal zoals ik het zie.

Door wanhoop gedreven verlaten velen hun veilige thuishaven. Hun eigen haard en clan, hun dorp of stad. De achtergronden zijn niet altijd helder. maar voor zo velen bijzonder traumatisch. Je gaat niet zómaar weg. Is het wanhoop dat hen drijft, en hoop dat overblijft? Ik denk het.

Het eerste schilderij gaat over de vlucht.

Het volgende zal verhalen over hoe het is om in den vreemde te komen. Er is dan verschil en een bij elkaar komen van culturen. 

Het laatste schilderij zal gaan over hoe ik het wensn te zien en wat ik al zie. Het samenleven. De kleurenrijkdom en verrijking in cultuur die kan ontstaan als mensen met elkaar gaan samen leven. Echt samen leven.

Hét is een geschilderd beeld waarik aan begonnen ben. Ik hoop op mijn beurt dat het lukt en dat het een mooi beeld wordt.

Link naar afbeeldingen van schilderijen geinspireerd door Afrika

mieke

18 februari 2011

mooi geschilderd hoor ontroerend wat een inspiratie uit dat ene moment in de galerie... is zij er ook blij mee...?


Rita

18 februari 2011

Las ik vanochtend in een "tweet" : T.F.C. schreef: "People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel." En het effect daarvan weet ik dus nog niet. Enigszins voor me uit kunnen schuiven door de drukte.


mieke

28 februari 2011

nou het kan voor haar van levensvullende betekenis zijn, als ze hiernaar kan kijken is er een plek om de herinneringen aan te koppelen, inplaats van dat ze steeds opduiken en weer vervagen: dat zal helpen met het leven van nu!Mocht je het niet aan haar willen geven dan kan er toch bv een copie(via foto)op canvas geprint worden...? Geweldig hoe actief en vitaal je bent...groet mieke


Rita

1 maart 2011

Gelukkig, bedoelde je het zó. Ik hoop van harte dat het helend voor haar werkt. met haar heb ik een afs[raak gemaakt over het schilderij, ik wil dat ze er haar voordeel mee doet. En ze krijgt zeker een copie, dat haar toekomt. Ach Mieke, ik krijg alleen maar energie van alles. En ik ben erg gedreven om deze serie tot een mooi einde te brengen. Ik hoop wat dit schilderij betreft dat ik antwoord van haar krijg. Dat is nog niet gebeurd. Ik ga vanmiddag verder met het tweede schilderij. PS er komen ook drie gedichten bij, iemand gaat die voor mij schrijven.


Rita Camphuijsen

1 mei 2011

Het schilderij Hoop is te zien op de overzichts expositie van 15 genomineerden in de regio Zeist voor de 'wedstrijd' expeditie 2011 zie: http://www.rtvutrecht.nl/programmapagina/180606


Rita Camphuijsen

29 januari 2019

https://www.camphuijsen-art.nl/kunstwerken/272607204_Levensloop.html Om de werken te zien zoals ze uiteindelijk zijn geworden volg dan bovenstaande link. Dat is een galerie specifiek rond het thema "levensloop"


Reageer op dit bericht