• Be-leven bij en met het water

    4 oktober 2022

    Terwijl ik met diverse schilderijen bezig ben lopen er nog wat andere activiteiten die in de planning meegenomen worden. Daarnet heb ik samen met Wildine Oosterom-van Saane, medewerker Afscheidswinkel PCB Uitvaartzorgneen publicatie aangemaakt voor de nieuwsberichten in de locale kranten en het nieuwbulletin van PCB uitvaart organisatie.

    https://www.camphuijsen-art.nl/expositie/377659580.html

    Met een verlenging van enkele maanden hangen een aantal schilde

    Lees meer >> | 156 keer bekeken

  • Bezig met van alles

    6 september 2022

    Terwijl ik aan een aantal opdrachten werk lees ik van alles over bepaalde delen uit de geschiedenis. Hoe meen leefde dacht en woonde. De grote gebeurtenissen in de tijd alle veranderingen.

    Door zo t elezen kwam ik dus ook terecht bij mijn vermoedelijke voorouders, in ieder geval naamgenoten, schilders in de gouden eeuw. Nu ja hoe dat geld verdiend werd..

    Lees meer >> | 165 keer bekeken

  • Heerlijk geschilderd

    29 augustus 2022

    Heerlijk dat twee opdrachten nu af zijn. Er is een redelijk groot formaat af, zo einde van het jaar zal ik het op mijn site zetten. Ik had in deze opdracht heerlijk de vrije hand. Maar waar de vrijheid to leidt moet ik nog gaan merken omdat het nog een poosje duurt voor het schilderij in andere handen gaat. Ik had van te voren geen idee hoeveel tijd het maken van dit schilderij zou nemen. Ik moest het ook nog helemaal bedenken.

    Verder nog een kleine opdracht af, die voor iemands verjaardag gemaakt is. Daarna kan ik het ook in een album tonen. Ondertussen ben ik aan het onderzoeken hoe een schilder uit de oude eeuw kon leven en denken. In aansluiting op mijn voor vaderen die ook uit de gouden eeuw kwamen is het een inlevingsvermogen dat ik aan het oefenen ben. .Hoe leefde men hoe was die tijd en hoe benaderden schilders hun leefomgeving. En as ik dan voor mijzelf een beeld gevormd heb kan ik aan een werkstuk beginnen om te verwerken wat ik leer en ontdek.

    Woensdag maar eens een uitstapje ergens in Nederland doen om in de voetsporen van schilders uit het verleden te doen. Het kan en we gaan het dan doen. Ik weet nog hoe het was in het oude Rome vaan het verleden door de hedendaagse situatie kon doorschemeren. Ik vond dat fascinerend. Eerder eens stapte ik de Geertekerk binnen en werd me terwijl ik mijn voeten op de grijze tegels zette bewust van het feit dan velen die ik nooit kan kennen mij waren voorgegaan. En toch was hun aanwezigheid toen, voor mij voelbaar. Wonderlijk.

    En wanneer eindelijk het bestelde canvas er is kan ik aan opdracht drie beginnen, met zeer speciale wensen van de opdracht geefster. Hoe verbind ik me gevoelsmatig zodanig met het onderwerp dat het me positief inspireert en ik dan ook de cliënt kan tevreden stellen. Een weer hee andere uitdaging staat me te wachten.

    Ondertussen zijn anderen aan het nadenken of ze een actie in een buurt in onze omgeving willen financieren voor een deel. De gemeente heeft al ja gezegd. Nu nog met de contactpersoon van de groenvoorziening spreken om onze gedachten te delen over de beste invulling van een groenstrook in de buurt waar ik kan gaan werken aan een project dat voor mij een giga uitdaging is. Later volgen wel updates.

    En afwachten maar weer wat dan de kleuren van mijn palet zullen zijn.

    Lees meer >> | 186 keer bekeken

  • Werken in opdracht

    18 augustus 2022

    Momenteel ben ik aan het werk aan een schilderij in opdracht. Het duurt wel even voor deze klaar is. En een ander doek opmaat is in bestelling, kan ik direct een derde doekje meenemen voor de derde opdracht. Voorlopig dus even geen gereed werk op mijn site.
    Eind van de maand haal in mijn schilderijen weg uit het Binnenbos in Zeist. Dus die expositie is nog een paar weken lang te bezichtigen.
    Ondertussen verdiep ik me in oude meesters en doe er inspiratie aan op. Het begon met werken van Camphuysen’s uit de gouden eeuw. Zo leuk om te ontdekken, dat het schilders bloed al lang  door de aderen van voorvaderen stroomt. Al een week heb ik het boek over Vermeer, dat ik ut Delft mee nam eens goed en zorgvuldig gelezen. Ik houd wel van zijn manier van schilderen. Ik ga me daar nog een tijdje beter mee bezig houden. Resultaten zijn dan pas volgend jaar te zien op mijn site.
    Dan nog loopt er een project waarvoor de financiering nog rond moet komen, maar hoop ik me aan een gaaf waagstuk te wijden. Een muurschildering in mijn eigen woonplaats. Een voor studie heb ik al enige weken onder handen op mijn ezel. Ook dat is nog niet af. Omdat het veel werk is.
    Ik hoop over een tijdje weer wat  te kunnen laten zien. Voorlopig blijft het in dat opzicht nog even stil dus.

    Lees meer >> | 191 keer bekeken

  • Tekenen en schetsen

    28 juni 2022

    Tekenen heb ik eigenlijk altijd al gedaan. Ook maakte ik illustraties voor diverse verenigingsbladen. En tijdens mijn werk in de thuisbegeleiding gebruikte ik het als instrument om in contact te komen met een patiënt / cliënt. Of om iemand tot creativiteit te stimulere

    Lees meer >> | 169 keer bekeken

  • Camphuysen naspeuringen

    25 juni 2022

    De afgelopen maanden ben in heerlijk in de boeken gedoken, ik las veel over mijn geschiedenis in het algemeen. En leerde en ontdekte veel. Heerlijk om de smaak van lezen weer te pakken te hebben. En de rust in mijn hoofd.

    Aldoende stuitte ik ook op wat citaten over een mogelijke voorvader. Ik was daar jaren geleden al eens mee bezig geweest, omdat ik had horen vertellen dat ik een dominee dichter schilder onder mijn vooruders had. Het is al weer wat jaren geleden dat ik daar mee bezig was. Maar nu las ik heel ergens anders iets, waardoor in verwezen werd naar een proefschrift over dezelfde man, uit 1889. Ik ging googlen en werd op nog een ander spoor gezet. Iemand had ooit iets geschreven over de landschapsschilder Camphuijsen. Naar bleek een neef van dezelfde. Ik kreeg beide boeken op de deurmat. en de leeshonger en speurtocht ging verder. Ik had niet één schilderende voorvader, (ik vermoedde wel iets van nog een zoon.) Maar er was een heel gezelschap van familieleden. Ik vond online nog een boek over de "schilders Camphuysen" Ik printte het oude document uit en las van alles wat me verraste.

    Lees meer >> | 175 keer bekeken

  • Nog enkele weken voor de kunstroute

    7 mei 2022

    Binnenkort is de jaarlijkse kunstroute in de Bilt weer een feit. In AmbachtAteliers zijn de voorbereidingen ook al gaande. De verschillende studio's maken zich klaar voor het ontvangen van bezoek. Laten we hopen op mooi weer. Kunstenaar zijn is vaak een zaak van alleen en gepassioneerd doorwerken, om de resultaten onder het publiek te brengen is niet een dagelijks gebeuren. Het openstellen van het atelier, tijdens de kunstroute, is een mooie gelegenheid om in contact te komen met publiek. Ik herinner mij leuke en waardevolle ontmoetingen met spannende vragen en reacties op mijn werk. Ik kijk er steeds met een prettig gevoel op terug.

    Lees meer >> | 1208 keer bekeken

  • Bloemen en gedachten

    25 april 2022

    Voor de aanvang van een kleine kunstmarkt vind ik het leuk wat kleine vlot geschilderde doekjes te maken. Op minidoekjes is het grappig om net herkenbaar het hart van een bloem te schilderen. Ik heb ze op mijn kraam uitgestald, naast een bloem die in in Zwitserland begon te schilderen. In tijden van onrust of stress is mijn aandacht bij wat er in de familie of in de wereld gebeirt. Dan geeft het bijvoorbeeld, vanwege gebrek aan concentratie op een project, denk ik afleiding van de spanning. En schilder ik juist wel bloemen. Zoals in 2011, de blije gezichtjes, (viooltjes van 3ox 30cm) In die tijd lag mijn zwager op de IC. Op de een of andere manier doet dat goed. Zoals laatst ook in gesprek in een vrienden groep, we elkaar zeiden: dat bijvoorbeeld als iemand bijvoorbeeld is overleden, het zo opmerkelijk is, dat het juist is dat een bloesem aandacht kan vragen, omdat dat, wonderlijk genoeg, toch altijd maar door gaat.De bloei in de natuur.

    Lees meer >> | 203 keer bekeken

  • De doorgang

    27 februari 2022

    Een doorgang. Een onderwerp waar ik eens bij stil ging staan. Ik dacht aan gebeurtenissen en ervaringen en aan de verhalen die ik hoorde van anderen. En zo ontstond deze miniserie. De derde kreeg van mij vandaag een laatste penseelstreek. Nu nog een expositie gelegenheid zoeken.

    Op een dag werd ik, tijdens een gezellige wandeling met mijn vriendin, getroffen door de ervaring, toen ik door een gang van doorgang naar uitgang liep. De tijd erna werd ik me bewust van de vele benaderingen die mogelijk zijn bij het begrip doorgang. Mensen geven elkaar soms een opening of juist niet, om bij elkaar naar binnen te komen. Of men blijft in goede gemoede, of misschien veilig, aan de buitenkant. Anderen ervaren in hun leven een soort geslotenheid in de binnenwereld, waarmee je mee naar buiten moet komen, of wilt komen. 

    Lees meer >> | 223 keer bekeken

  • Leven en water

    19 februari 2022

    Bezig zijnde met de voorbereiding van een expositie in Nieuwegein, verwoordde ik mijn gedachten bij het onderwerp dat ik plan voor de expositie. Schilderijen waar water het hoofd thema is.

    Leven met water

    Een expositie bij de haven

    Rita Camphuijsen | Camphuijsen Art | v.a. Februari 2022

    Een expositie bij het water.

    Een expositie bij het water. Voor mij is water een geweldig onderwerp. Alleen al omdat het kijken naar water me fascineert. Het maakt me soms rustig, omdat ik het gewoon kan zitten observeren, het kan volgen, of kan zien, dat het soms transparant is en een ander moment reflecteert, als een spiegel, als glas. Ik heb een tijdje op een boot gewoond, waar één van de positieve punten was, dat ik tussendoor kon zitten kijken naar het stil bewegende water, van de rivier. Om de locatie te bekijken voor deze expositie, nam ik op een zeker moment de bus en stapte uit, om al snel een oud stukje Vreeswijk te ontdekken. Ik had er over gelezen, maar zo terplekke, raakte ik geboeid door de oude vaartuigen, herinneringen aan het leven op het water, zoals het al eeuwen in Nederland bestaat. Er werd gewerkt, vracht vervoerd, gewoond, geleefd en gereisd. Nederlanders zijn van oudsher gewend om te leven met water. Bedwongen de krachten of benutten het en konden erover mijmeren. Ik dacht terug aan mijn leven op een oude aak die na zijn diensttijd werd om gebouwd, ook met mijn hulp, om verder gebruikt te worden als woonschip. Zo wandelend over de kade, werd ik weer nieuwsgierig naar de historie van de museumstukken die er getoond werden bij het “buitengedeelte” van het scheepvaart museum, dat ik hier ontdekte. En ik werd enthousiast omdat hier exposeren een mooie passende plek was voor de schilderijen uit mijn collectie waar water een belangrijk thema in is. Water kan zich presenteren als “stroom”, als waterplas, of een zee, waar de horizon ver weg is en de lucht erboven betoverend werken kan. Water is voor mij een manier waarop ik in beeld over leven kan spreken, of over emoties. Door telkens een ander aspect van water te kiezen, zoals dit zich in werkelijkheid aan me voordoet, of in mijn verbeelding. Al schilderend, kan ik me verdiepen in de betekenis die water in zijn verschillende hoedanigheden kan weergeven.

    Lees meer >> | 203 keer bekeken

  • Meer blogs >>